Us and Them - Me ja Muut

14.02.2025

Omar Puebla's post on LinkedIn was concerning and highlighted a huge issue that we need to find a quick solution for. I have personally worked as a foreigner in China, Germany, the Netherlands, and the United States, and fortunately, I have never encountered prejudice or discrimination. My employers have given me time to learn the local work culture and helped me integrate. Working in a multicultural team has been inspiring and has created lifelong friendships.

The political discussion has focused on finding healthcare staff, but foreign professionals also work as engineers, programmers, researchers, trainers, welders, chefs... Their contributions help Finnish economy!

Omar Pueblan postaus LinkedIn'issa oli huolestuttava, ja nosti esille valtavan ongelman, jolle meidän olisi löydettävä pikainen ratkaisu. Olen itse työskennellyt ulkomaalaisena Kiinassa, Saksassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa, enkä koskaan (onneksi) ole törmännyt ennakkoluuloihin tai syrjintään. Työnantajani ovat antaneet aikaa oppia paikalliset työnteon pelisäännöt, ja auttaneet integroitumisessa. Työskentely monikulttuurisessa tiimissä on ollut inspiroivaa ja luonut elinikäisiä ystävyyssuhteita. 

Poliittinen keskustelu on keskittynyt hoitohenkilökunnan löytämiseen, mutta ulkomaalaisten asiantuntijat työskentelevät myös insinööreinä, ohjelmoijina, tutkijoina, kouluttajina, hitsaajina, kokkeina…. Heidän panoksensa auttaa Suomen taloutta!  

Käännos : Rakas Suomi: Ulkomaalaiset asiantuntijanne suunnittelevat lähtöään ⚠️

Suomi on juuri saanut herätyksensä. 🇫🇮

Vaikka teknologiayritykset ylistävät suomalaista innovaatiota, lähes puolet ulkomaalaisista asiantuntijoista kohtaa täällä syrjintää.

Karut faktat:

🔹 90 % ulkomaalaisista teknologiataustaisista asiantuntijoista on huolissaan maahanmuuttopolitiikasta

🔹 Vain 12 % uskoo, että Suomi muuttuu paremmaksi maaksi maahanmuuttajille

🔹 41 % ulkomaalaisista miehistä ja 43 % naisista raportoi syrjinnästä

🔹 31 % suunnittelee lähtevänsä muutaman vuoden sisällä

Mutta tässä on asia, josta ei puhuta:
Maailman onnellisin maa epäonnistuu tekemään ulkomaalaisista osaajistaan onnellisia.

Reality check:
Teknologiajohtajat toistavat, että "Suomi tarvitsee kansainvälisiä osaajia", mutta pätevät ammattilaiset saavat kuulla, että heidän kansainvälinen kokemuksensa "ei riitä".

Ajattele tätä paradoksia:
✅ Maailmanluokan koulutusjärjestelmä
✅ Johtava teknologiaympäristö
✅ Edistyksellinen työkulttuuri
❌ Silti vain puolet suosittelisi Suomea muille

Mikä on todellinen hinta?
Samaan aikaan kun muut maat houkuttelevat kansainvälisiä osaajia, Suomi katselee vierestä, kun sen tulevaisuuden innovaattorit pakkaavat laukkunsa.

Muista:
Innovaatioiden avain ei ole vain globaalien osaajien houkuttelu – vaan aidosti kansainvälisten työyhteisöjen luominen, joissa jokainen voi menestyä.

P.S. Ajatuskoe: Jos sinun pitäisi tehdä Suomesta maailman paras kohde kansainvälisille osaajille vuoteen 2025 mennessä, mitkä olisivat kolme ensimmäistä toimenpidettäsi?

Suomalaisiakin on syrjitty historian aikana. Suomalaisten osallistuminen USAn ammattiliittoihin toi heille huonon maineen riistävien kaivosyhtiöiden silmissä, yksi yrityksen johtaja jopa otti yhteyttä Ellis Islandin siirtolaisviranomaisiin sanomalla "emme halua suomalaisia". Suomalaiset ovat siita huolimatta jattaneet merkkinsa USAn historiaan. Amerikan hirsimokkikulttuuri perustuu suomalaisten siirtolaisten puuntyöstötaitoihin. Hirsimökkien lisäksi suomalaiset antoivat Yhdysvalloille John Mortonin, joka oli yksi itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista. Mortonin nimi tulee Martti Marttisesta, joka oli maahanmuuttaja Rautalammelta.

https://inktank.fi/china-swedes-forest-finns-and-the-great-migration-how-finnish-immigrants-helped-build-america/