Vihreä siirtymä

Hämmästyin kun näin ammoniakkijunan kolistelevan raiteilla Raunistulan ohi, joten oli pakko tutkia asiaa. 

Naantaliin on rakenteilla projekti jonka tarkoituksena on tuottaa ammoniakkia hiilineutraalisti, mikä on kriittistä useiden alojen, kuten maatalouden, hiilineutraaliuden saavuttamisessa. Se vähentää Suomen riippuvuutta ammoniakin tuonnista muista maista, kuten Venäjältä, samalla kun se auttaa vähentämään maataloussektorin hiilidioksidipäästöjä.

Arvion mukaan päästöjä voidaan vähentää noin 330 000 tonnilla vuodessa. Tämä määrä vastaa noin 165 000 henkilöauton vuosittaisia päästöjä. Lisäksi Turun seudun kaukolämpöverkko mahdollistaa prosessissa syntyvän lämmön hyödyntämisen.  https://yle.fi/a/74-20125461

HS 25.2.2025 raportoi kiinnostavasta Hiil Oy'stä He kierrättävät sahateollisuuden jätepuuta uusiokäyttöön vuorilaudoiksi ja verhoukseksi, mutta samalla heittävät haasteen rakennusteollisuudelle alkaa betonin valumuottilautojen järjestelmällinen kierrätys. Enemmän tätä, ja raksa mukaan kierrättään!

Kuumasinkitys on ollut yksi likaisimmista teollisuudenaloista rakentamisessa. Nyt Liedossa on Aurajoki Oyn tehokas ja hiilineutraali  kuumasinkityslaitos. Se on Pohjois-Euroopassa ensimmäinen laatuaan ja koko Euroopan ympäristöystävällisin. 

Huipputeknologian ja automaation ansiosta tehdas käyttää jopa 40 % vähemmän energiaa ja tuottaa 70 % vähemmän jätettä kuin aiemmat laitokset. Se hyödyntää innovatiivisesti kuumasinkitysprosessin hukkalämpöä, tuottaen vuosittain arviolta 2 300 MWh kaukolämpöä Liedon kaukolämpöverkkoon.

HS 30.3.2025 julkaisi hyvän päivityksen metsäteollisuuden tilasta. Jalostusarvon romahdus on kiihdyttänyt vaihtoehtoisten ideoiden kehittämistä:

UPM: tarrat, vaneri, uusiutuva diesel, Saksassa monoetyleeniglykoli pyökistä (muovin lisäaine ja pakkasneste).,

Metsä Group: kartonki, Muoto-astiat kuitumassasta, Kuura tekstiilikuitu, betonin notkistin.

Stora Enso: kartonkipakkaukset, puuelementit, liimapuu, kuituastiat, sähköautojen akkumateriaali.

On yllättävää että ainoastaan yksi suurista metsäyhtiöistä jalostaa puuta rakennusteollisuuteen. Kun rakentamisen on siirryttävä hiilineutraalisuuteen, puuelementtien ja vanerin tarve kasvaa. Työskennellessäni USAssa ympäristötietoisessa suunnittelutoimistossa, suuri huoli oli puurakennejalosteiden saatavuus, ja odottaisin että nämä markkinat kasvavat Euroopassakin. Ilmaston kannalta olisi parempi että säilöisimme puun hiilidioksidin rakenteissa niin pitkään kuin mahdollista. 

"Jos lasketaan yhteen maat joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 2 %, niiden kokonaispäästö ylittää Yhdysvallat. Pienistä puroista syntyy suuri virta."  - Prof Asko O Salonen